Peek preview (10) Return on Investment

Zo’n twintig jaar nu heb ik ervaring als projectmanager en ondertussen volg ik een succesvolle methode. Een methode en technieken die laten zien hoe ik een project goed moet managen en me ruimer laten denken dan de wetenschap me leerde. Ik schreef er een boek over: ‘de Bom, of hoe je een briljante projectleider wordt’.

Hier geef ik Peek previews.

Peek preview (10) Return On Investment

Het C-woord wilde ik in dit blog bewust niet noemen. Totdat de overheid begin deze week met nieuwe maatregelen kwam om de pandemie onder controle te krijgen. Een beter voorbeeld is er niet voor het punt dat ik wil maken.

Projectmanagement in het bedrijfsleven gaat bijna altijd om de ROI, de return on investment. Daarbij wordt vaak alleen maar naar het financiële perspectief gekeken. Ik noem het de FROI, de Financial Return On Investment. De return en ook het investment zijn echter veel omvangrijker. Het gaat namelijk niet alleen om geld, maar ook om mensen, om welzijn, om groei, ontwikkeling en nog veel meer. Zo is het mono-perspectief van de FROI een eenzijdige, ja zelfs armoedige kijk op de werkelijkheid. De ROI, de allesomvattende Return On Investment, vraagt van de moderne projectleider een veel bredere kijk op de waarden in een project.

Ik weet niet precies wat de werkelijke motieven van onze politici zijn. Maar de genomen maatregelen gaan veel verder dan het streven naar een optimale financiële opbrengst.

Had de overheid de crisis benaderd zoals menige opdrachtgever in een old school bedrijfsproject, zouden we nu rekensommen zoals deze maken:

Afremkosten economische schade Europa deze week fase 1:       = 1,3 biljoen euro
Schatting aantal geredde oma’s, opa’s en pechvogels in Europa = 100.000
Investering per geredde persoon in Europa:                                    = 13 miljoen euro

Old school projecten zouden deze financiering niet rondkrijgen, omdat de FROI misschien niet positief genoeg is. Gelukkig kijkt de politiek in deze beslissing breder. Nogmaals, ik weet niet wat de werkelijke afwegingen waren, maar toch bedankt kabinet voor dit perfecte voorbeeld.

Nieuwsgierig geworden?

Bestel het boek bij Managementboek.nl of bij bol.com
Klik hier voor Peek preview/Tipje (9); in dit blog kun je weer terugklikken naar Peek preview/Tipje (8) en zo verder.