Peek preview (11) De projectrapportage

Zo’n twintig jaar nu heb ik ervaring als projectmanager en ondertussen volg ik een succesvolle methode. Een methode en technieken die laten zien hoe ik een project goed moet managen en me ruimer laten denken dan de wetenschap me leerde. Ik schreef er een boek over: de Bom, of hoe je een briljante projectleider wordt.

Hier geef ik Peek previews.

Peek preview (11) De projectrapportage

De meeste managers die ik ken, controleren hun medewerkers, omdat ze denken dat dat nodig is. Het motto ‘vertrouwen is goed, controle is beter!’ weerspiegelt in ondernemersland exact de huidige tijdgeest. Door de jaren heen ben ik steeds minder gaan controleren. Ik ben er echter nog niet vrij van. Wel heb ik ervaren dat Krishnamurti (spiritueel leraar uit India) met zijn uitspraak Controle houdt onderdrukking, tegenstrijdigheid, inspanning en de hang naar veiligheid in – dit alles in de naam van goedheid, schoonheid en deugdzaamheid; maar het is de loochening van deugdzaamheid zelf en is daarom wanorde de spijker op zijn kop slaat. In zijn woorden zit alles wat nodig is om te begrijpen hoe het werkelijk zit.

Controle levert niet de resultaten op die ik ervan verwacht! Ten eerste is het niet leuk om anderen achter de vodden aan te zitten, ten tweede kost het onnodig veel tijd en energie. Het voelt soms als trekken aan een dood paard. Elke keer zie ik de actielijsten met de niet afgewerkte punten weer verschijnen in de bedrijven waar ik kom en elke keer opnieuw begint het kat-en-muisspel tussen jager en gejaagde. Het is eigenlijk ongelofelijk onvolwassen.

Maar wat dan wel? Zonder projectrapportage zakt bijna elk project als een plumpudding in elkaar. De potentiële bom wordt alsnog een blindganger. En juist omdat dit het geval is, pleiten alle projectmanagementgoeroes voor rapportage als middel om strak op de bal te spelen. Tot in den treure worden dashboards, scorecards en reportsheets ingevuld in de hoop op deze manier het leven in de brouwerij te houden.

Ik pleit voor een totale koerswissel. Laten we het stuur omgooien van controle naar verbinding. Verbinding in de context van projectrapportage heeft mijns inziens drie dimensies:

1. De verbinding met jezelf;
2. De verbinding met het doel;
3. De verbinding met je teamleden.

Als we dit goed begrijpen, kunnen we leren de onstuimige zee van controle achter ons te laten en koers te zetten naar de zacht deinende golven van verbinding die ons met zekerheid naar nieuwe havens brengen. Ik wil op de volgende bladzijden samen met jou proberen het roer om te gooien. Stap maar op, kom aan boord!

Nieuwsgierig geworden?

Bestel het boek op Managementboek.nl of bij bol.com

Klik hier voor Peek preview (10). In dit blog kun je weer terugklikken naar Peek preview/Tipje (9) en zo verder.