Peek preview (14) Crisis en crises

Ik heb nog geen enkel project zonder crisismomenten meegemaakt. Er is altijd wel wat. De mensen willen niet mee, de systemen werken tegen, iets blijkt technisch niet haalbaar of overmacht grijpt in en ik word gedwongen om mijn voet van het gaspedaal te nemen. Ik betrap mezelf er nog steeds op dat ik het niet leuk vind. Mijn initiële reactie is nog steeds hèhè, daar gaan we weer.

Kan het dan nooit in één keer lekker soepel lopen van A tot Z? Mijn conclusie: nee. Vriend Jan zei een keer: “als je op weerstand stuit dan zit je goed.” Dat gaf me moed en daardoor ben ik deze geheimzinnige tegenwerking project voor project gaan onderzoeken. Door de vele jaren ervaring weet ik dat het klopt. Ik heb geleerd om stagnatie te zien als een belangrijk onderdeel van elk project. Ik ben nog niet zover dat ik direct blij ben met weerstand, maar ik herken het vrijwel onmiddellijk en weet hoe ik deze energie kan laten meewerken in de veranderdynamiek.

Dit is wat ik van weerstand begrijp: vanuit mijn abstract analytisch vermogen kan ik gemakkelijk tot de conclusie komen dat elke transformatie weerstand op móet wekken. Trans-vorm betekent de overgang naar een andere vorm. Dat is nogal wat. Iets krijgt een andere, nieuwe vorm! Om dit te kunnen bereiken, is kracht nodig, anders kan er volgens mij geen nieuwe vorm komen. Het is simpel gezien de wisselwerking tussen kracht en tegenkracht. Dat leerde Isaac Newton ons al. Althans, dat is de materiële kant. Maar wij mensen bestaan niet alleen uit vlees en bloed met een kloppend hart. De ziel en onze hele gevoelswereld bevinden zich ook aan boord en reizen altijd mee. Materie én geest én onze kudde draken. Wat in de wereld van de geest gebeurt tijdens een crisis is nog veel boeiender. Dat bespreek ik uitgebreid in mijn boek.

Om je moed te geven, herhaal ik het nog een keer. Het woord crisis komt uit het Grieks en betekent hoogtepunt. Wij hebben natuurlijk de neiging om aan crisis een negatieve lading te hangen. Ik hoop dat je na dit hoofdstuk deze schijnbaar gemene tegenstander genuanceerder kunt zien en dat je het stuur richting je eigen doel moedig en vastberaden aanhoudt. Met een wakkere geest die bereid is om eventueel een kleine bocht, en soms misschien een hele grote, te nemen. Het levenspad, en dus ook het pad van jouw project, is niet recht. Ik beloof je dat je moed beloond gaat worden.

Nieuwsgierig geworden?

Bestel mijn boek bij Managementboek of bij bol.com

Klik hier voor eerdere Peek previews/Tipjes.