Peek preview (15) Meetings

“Er zijn niet veel woorden nodig om de waarheid te spreken.”
Indian Chief Joseph van de stam Nez Perce

Wie in het bedrijfsleven actief is, kan er niet aan ontkomen. Meetings! Geliefd en gehaat, zinvol en nutteloos, kort en lang, intern of extern, een-op-een of met een hele groep. Wie in zijn eentje een project realiseert, weet niet wat hij of zij mist. Zo controversieel als wij er immers met zijn allen over denken, zo hard zijn meetings nodig. We willen iets bereiken en hebben de ander nodig. En ja, ze kosten tijd. Uit ervaring schat ik in dat de gemiddelde tijdsbesteding aan meetings er ongeveer zo uitziet:

90% Topmanagement

50-70% Sub-topmanagement

20-40% Midden-management

0-10% Werkvloer

Het komt erop neer dat van organisaties met gemiddeld honderd mensen in dienst gemakkelijk 15-20 procent van de totale werktijd aan meetings wordt besteed. Dat is enorm. Als deze tijd productief, inspirerend en af en toe ook nog plezierig is, dan is er helemaal niets mis mee. We hebben geleerd dat geest voor de materie uitgaat en daarom zijn bezielde meetings de broedplaats voor een perfect operationeel resultaat.

Maar we weten met zijn allen dat dit niet de realiteit is, althans niet in de bedrijven waar jij en ik werken. Toch? Ik durf te beweren dat we in de helft van de tijd het dubbele zouden kunnen bereiken. Als wij Chief Joseph van de inleidende quote “Er zijn niet veel woorden nodig om de waarheid te spreken” volgen, kan 50 procent van de vergadertijd af en als we een paar eenvoudige principes toepassen, kan het ook dubbel zo effectief en zelfs veel leuker zijn.
Misschien heb je boeken gelezen of cursussen gevolgd over effectief vergaderen. Waarom heb je dan nog van die meetings in je agenda staan waar je met, laat ik het maar voorzichtig uitdrukken, aarzeling naartoe gaat? Hoe vaak maak je mee dat je opgelucht bent als een vergadering wordt gecanceld? Dit fenomeen verdient nader onderzoek.

In mijn boek deel ik inzichten om de voor een bomproject noodzakelijke meetings korter, effectiever en plezieriger te maken.

Nieuwsgierig geworden?

Bestel het boek bij Managementboek of bol.com

Bekijk hier nog meer interessante Peek previews.