Tipje van de sluier (6)

Projecten zijn er in overvloed. Net als manieren om ze te leiden, managen zo je wilt. Zo’n twintig jaar nu heb ik ervaring als projectmanager en ondertussen volg ik een succesvolle methode. Een methode en technieken die laten zien hoe ik een project goed moet managen en me ruimer laten denken dan de wetenschap me leerde. Ik schreef er een boek over: DE BOM of hoe je een briljante projectleider wordt.

Met mijn onconventionele inzichten wijk ik af van bekende methodes als PRINCE2, Lean Six Sigma, Scrum en Agile. Hoe? Lees het in mijn boek.

Hier geef ik alvast tipjes van de sluier. Om de twee weken op woensdag benader ik elke keer een ander aspect van projectmanagement c.q. projecten in het algemeen.

Tipje (6)      Tijd; vriend of vijand?

‘Neem rustig de tijd om gelukkig te zijn.
Tijd is geen snelweg tussen wieg en graf,
maar ruimte om te parkeren in de zon.'
(Chogyam Trungpa)

Deze Tibetaans geestelijke ziet het goed. Tegenwoordig stoppen we zo veel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd. Wat we dan efficiënt noemen. Het is voor iedereen herkenbaar en eigenlijk een open deur. Waar is, in het streven naar welvaart, ons eigen welzijn gebleven? Vraag je dat maar eens af. Wat wil je en wat doe je? Enfin… ieder van ons kan zijn tijd beter benutten.

Voor een perfecte tijdsplanning hanteer ik deze vijf inzichten:

1. Plan zelf je eigen tijd;
2. Werk eerst met gevoelde tijd en plaats deze dan in de kloktijd;
3. Plan de dingen in de juiste volgorde;
4. Plan de belangrijkste dingen eerst in plaats van de dringende dingen;
5. Plan het einde waarin het resultaat wordt opgeleverd als allereerste.

Hier en nu meer over inzicht 2. Probeer eerst te voelen en dan pas te denken. ‘Hoeveel tijd heeft mijn projectrealisatie werkelijk nodig?’ Wacht rustig het innerlijk antwoord af en geef daar gehoor aan. Heb je toch een deadline, met andere woorden een vooraf gedefinieerde eindtijd als target (volgens de kloktijd), vraag je dan in alle rust af: “Wat kan ik in deze tijd waarmaken?” Pas daarna verdeel je jouw project in de bekende blokjes en tijdsvakken volgens inzicht 3, 4 en 5 met alle bekende hulpmiddelen uit de standaard projectmanagement tool-kit. Probeer dat maar eens. Onze innerlijke stem weet veel meer dan ons verstand. Wij geven daar veel te weinig gehoor aan en laten bijna altijd de ratio winnen… om dan na afloop vast te stellen, dat we eigenlijk al vanaf het begin voelden dat het anders moest. Maar ja, achteraf kijk je een koe in de kont.

Nieuwsgierig geworden?

Bestel het boek bij Managementboek.nl of bol.com

Klik hier voor Tipje (5) Hierin kun je klikken voor Tipje (4) en zo verder.