Tipje van de sluier (2)

Projecten zijn er in overvloed. Net als manieren om ze te leiden, managen zo je wilt. Zo’n twintig jaar nu heb ik ervaring als projectmanager en ondertussen volg ik een succesvolle methode. Ik schreef er een boek over: De Bom - of hoe je een briljante projectleider wordt; het kwam afgelopen zomer uit. Graag deel ik dit met jullie. Niet om op te scheppen, maar om te laten zien dat mijn methode er één is met onconventionele inzichten. Ik wijk af van bekende methodes als PRINCE2, Lean Six Sigma, Scrum en Agile. Hoe? Lees het in mijn boek.

Hier geef ik alvast tipjes van de sluier. Aan de hand van tweewekelijkse artikelen gedurende de komende tien maanden benader ik elke keer een ander aspect van projectmanagement c.q. projecten in het algemeen.

Tipje (2) Talent
Opvallend is de gedragsverandering die mensen ondergaan op het moment dat ze bij hun werk naar binnen gaan; ze reduceren zichzelf tot functionaris en ‘vergeten’ mens te zijn. Het persoonlijk ontwikkelingsplan van de mens, die eigenlijk als een kind wil leren en zijn, splitst het dagelijks bestaan op in leerling zijn en functionaris zijn.

Wil je een succesvol project, dan is de kans van slagen vele malen groter als je de hele mens activeert en niet alleen de functionaris. In ieder van ons leven twee verschillende Ikken: het authentieke Ik (= de ziel, zonder ontwikkelde persoonlijkheid, zoals bij de geboorte) en het aangepaste Ik. Deze twee zijn bijna continu met elkaar in strijd; de ene keer overheerst de één, je talent (ziel) en de andere keer overheerst je draak (je persoonlijkheid, gevormd door opvoeding en negatieve ervaringen).

Volgens Gurdjieff, Grieks-Armeens filosoof, overheerst de draak 99% van de tijd. Teleurstellend!

Maar er is hoop. Wij hebben namelijk zelf in de hand waar onze ontwikkeling naar toe gaat. Hoe?

1) standaardscenario
wij blijven onbewust en weten niet wat ons talent is (alles blijft zoals het was);
2) droomscenario
wij leren ons talent kennen en krijgen meer verbinding met ons hart en het grotere geheel;
3) doemscenario
hier hebben de draken het commando overgenomen en van de talenten is nog maar een fractie merkbaar. De mensen bij wie dit scenario overheerst, ken je wel: het zijn de zuurzakken in je projectteam.

Waarom zijn er dan toch draken? Ik zie het zo: alles in het universum is energie, die polariteit nodig heeft om te stromen, ofwel een plus- en een minpool. Zonder verschil tussen beide polen stroomt het niet.

In elk projectteamlid vindt een innerlijke strijd plaats tussen plus en min. Beiden zijn goed noch slecht. Een project wordt magisch als we bij onszelf en ook bij onze projectteamleden de juiste knop weten te activeren. Maar voordat we de knop kunnen indrukken, moeten we hem eerst vinden. In elk project zoek ik de talentknop en nadat ik hem heb gevonden, druk ik deze zo vaak mogelijk in. Bij iedereen. Ik maak mensen bewust van hun draakknop en leer hun deze zo weinig mogelijk bij zichzelf, of bij hun teamgenoten, in te drukken.

De blauwe knop is het ontstekingsmechanisme voor onze bom! De grijze knop verhoogt de kans op blindgangers en natte rotjes exponentieel. Om dit te begrijpen hoef je echt niet gestudeerd te hebben.

Nieuwsgierig geworden?
Bekijk deinterimmanager.nl  of bestel het boek bij Managementboek.nl of bol.com

Klik hier voor Tipje (1)