Tipje van de sluier (3)

Projecten zijn er in overvloed. Net als manieren om ze te leiden, managen zo je wilt. Zo’n twintig jaar nu heb ik ervaring als projectmanager en ondertussen volg ik een succesvolle methode. Ik schreef er een boek over: De Bom - of hoe je een briljante projectleider wordt; het kwam afgelopen zomer uit. Graag deel ik dit met jullie. Niet om op te scheppen, maar om te laten zien dat mijn methode er één is met onconventionele inzichten. Ik wijk af van bekende methodes als PRINCE2, Lean Six Sigma, Scrum en Agile. Hoe? Lees het in mijn boek.

Hier geef ik alvast tipjes van de sluier. Aan de hand van tweewekelijkse artikelen gedurende de komende tien maanden benader ik elke keer een ander aspect van projectmanagement c.q. projecten in het algemeen.

Tipje (3) De teamsamenstelling

Het komt in veel bedrijven vaak voor dat de keuze van projectteamleden vanzelfsprekend is, doordat het een logisch gevolg van hun functie zou zijn of doordat de grote baas het zegt. Dat vind ik geen goede gang van zaken. Velen zeggen namelijk snel ja op de uitnodiging, uit gewoonte of omdat ze hun positie willen veiligstellen.

Maar de projectleider zelf moet de mensen aannemen en daarin zo zuiver mogelijk zijn. Alleen dan kun je namelijk aanvoelen of je met het projectteamlid een verbinding kunt maken. Je wil namelijk dat elk teamlid gemotiveerd voor het eindresultaat gaat. Iemand anders kan onmogelijk zo’n verbinding afsluiten. Om die tot stand te brengen, is het doorvragen, doorvragen en nog eens doorvragen. Het is een lange leerweg. Ook ik heb in mijn loopbaan vaak de verkeerde leden aangenomen, omdat ik zelf tijdens het aannameproces niet 100 procent ingeschakeld was en te snel tevreden met mijn keuze was.

Het aanstellen bestaat uit twee belangrijke momenten:

1. Het, door mij als projectleider, stellen van de vraag ‘Wie wil ik in mijn team?’ en het dan stil te
laten worden vanbinnen;
2. Het vervolgens gehoor geven aan wat in me opkomt. Onbevooroordeeld. Dan vraag ik het
volgende aan het eventueel toekomstig projectteamlid: ik check of de persoon de drie Zeven
(Wil ik? Kan ik? Zal ik?) zuiver doorloopt en zo ontstaat het zielscontract. Deze procedure
doorloop ik met elke persoon en zo ontstaat de optimale projectorganisatie.

Bij het kiezen van een projectteam heb je dus ook je intuïtie nodig, je gevoel. Niet alleen de rationele hersenhelft die handjes wil organiseren. Wij hebben als mensen immers twee hersenhelften gekregen, zodat wij gevoel en ratio met elkaar kunnen verbinden tot één werkelijkheid.

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk www.deinterimmanager.nl of bestel het boek bij Managementboek.nl of bol.com

Klik hier voor Tipje (1)

Klik hier voor Tipje (2)