Tipje van de sluier (4)

Projecten zijn er in overvloed. Net als manieren om ze te leiden, managen zo je wilt. Zo’n twintig jaar nu heb ik ervaring als projectmanager en ondertussen volg ik een succesvolle methode. Ik schreef er een boek over: De Bom - of hoe je een briljante projectleider wordt; het kwam afgelopen zomer uit. Graag deel ik dit met jullie. Niet om op te scheppen, maar om te laten zien dat mijn methode er één is met onconventionele inzichten. Ik wijk af van bekende methodes als PRINCE2, Lean Six Sigma, Scrum en Agile. Hoe? Lees het in mijn boek.

Hier geef ik alvast tipjes van de sluier. Aan de hand van tweewekelijkse artikelen gedurende de komende tien maanden benader ik elke keer een ander aspect van projectmanagement c.q. projecten in het algemeen.

Tipje (4) Het een-op-eengesprek

Het een-op-eengesprek is mijn meest effectieve management tool. Hier gebeurt het echt: het is onmogelijk om je achter een ander te verschuilen. De directe relatie kan een beetje confronterend aanvoelen, maar dat moet ook. In een project scheppen wij iets nieuws: dat kan niet zonder confrontatie. De innerlijke worsteling bevordert juist de groei van mens en project.

Mensen tijdens een project zien groeien is voor mij het grootste plezier in mijn werk. Ik ben er heel eerlijk in: de vormdoelen in een project zoals besparen, verbeteren, vernieuwen, vinden of ontwikkelen zijn voor mij alleen maar het decor. Wat hebben wij aan een miljoen euro extra als de mensen zelf er niet beter van zijn geworden of, nog erger, als ze leeggelopen en vreugdeloos zijn geraakt? Dat is oude economie. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat bevlogen mensen veel meer opbrengst kunnen genereren. Dus eerst komt bevlogenheid, dan de materiële opbrengst. Eerst geest, dan materie.

De optimale vorm om ervoor te zorgen dat mensen bevlogen raken, is ze coachen. Let’s go!

* een-op-eengesprekken korter maken: meestal 30 minuten, maximaal 45; het gaat om het bereiken van één transformatiemoment, met een goede voorbereiding door jezelf moet het kwartje vallen.

* een-op-eengesprekken effectiever maken: elk overleg is een minuscule stap in de ontwikkeling van het teamlid. Wanneer een teamlid alleen op het matje bij de baas komt om de voortgang te rapporteren, dan is het plezier er meestal af. Je kunt de gesprekken effectiever maken door (onder andere):
1) het stellen c.q. herhalen van de leervraag (‘Wat wil het teamlid tijdens het project leren?’);
2) het laten ervaren van de wisselwerking tussen draak en talent. Deze thema’s lopen als een rode draad door mijn boek.

Deze twee punten moeten de periode tussen het actuele gesprek en het gesprek daarvóór beslaan. Praten over wat er zich in die periode heeft afgespeeld, gerelateerd aan de leervraag, draak of talent van het teamlid. Juist dan ontstaat er verbinding van het teamlid met het project en met zichzelf. Maar ook tussen jou en het teamlid wordt de verbinding dieper.

* een-op-eengesprekken leuker maken: helaas kan het niet altijd leuk zijn; groei is soms pijnlijk. Bedenk echter dat de drakenwereld kleurrijk is en zo voldoende voeding voor onze lachspieren geeft.

Nieuwsgierig geworden?

Bestel het boek bij Managementboek.nl of bol.com
Klik voor Tipje (1)  Tipje (2)  Tipje (3)