Tipje van de sluier (7)

Projecten zijn er in overvloed. Net als manieren om ze te leiden, managen zo je wilt. Zo’n twintig jaar nu heb ik ervaring als projectmanager en ondertussen volg ik een succesvolle methode. Een methode en technieken die laten zien hoe ik een project goed moet managen en me ruimer laten denken dan de wetenschap me leerde. Ik schreef er een boek over: DE BOM of hoe je een briljante projectleider wordt.

Met mijn onconventionele inzichten wijk ik af van bekende methodes als PRINCE2, Lean Six Sigma, Scrum en Agile. Hoe? Lees het in mijn boek.

Hier geef ik alvast tipjes van de sluier. Om de twee weken op woensdag benader ik elke keer een ander aspect van projectmanagement c.q. projecten in het algemeen.

Tipje (7) Money makes … what you make of it

Goed Financieel Management voor een bomproject volgt mijns inziens vier basisprincipes:

1. Eigenheid
2. Zuiverheid
3. Discipline
4. Dankbaarheid

1. Eigenheid
Jij en alleen jij gaat voor je eigen project je financiële overzichten maken. En omdat jij ze maakt, ga jij ze ook begrijpen. Zit je in het bedrijfsleven en heb je de luxe ondersteuning van een controller die dat voor jouw project doet, zorg er dan voor dat jíj de baas bent over de getallen, en niet de controller. Geld is energie en als projectleider heb je inzicht in je energiebronnen.

2. Zuiverheid
Door het voeren van een creatieve boekhouding heb ik al menig project zien stranden. Een project gebaseerd op een moerassige financiële ondergrond is niet stabiel en vroeg of laat komt de aap uit de mouw. Zorg ervoor dat elk getal waarmee je werkt ook de volle waarheid vertegenwoordigt vanaf het moment waarop het wordt gemaakt. Dit zijn weinig woorden maar ze zijn ooooh zoooo moeilijk om te zetten. Realiseer je wel dat als de energie onzuiver is, het resultaat ook niet meer zuiver kan zijn.

3. Discipline
Een financiële afsluiting van een periode binnen een project zie ik als een hygiënemoment. Zoals wij bij voorkeur twee of drie keer per dag onze tandenpoetsen is het ook van groot belang voor onze projecten dat we de cijfers regelmatig verversen. Daarvoor is discipline nodig. Het lijkt er vaak op dat het overdreven is en eerlijk gezegd heb ik ook vaak geen zin om alweer naar die saaie getallen te kijken. Ik verken liever met een klant de route die voor ons ligt, dan dat ik in de achteruitkijkspiegel loer en mijn cijfers analyseer. En toch doe ik het. Hoe gedisciplineerder, hoe gezonder, net zoals onze tanden.

4. Dankbaarheid
Vaak denk je dat je project te krap gebudgetteerd is. De neiging om te kijken naar wat er niet is, overheerst bij velen, ook bij mij. Hoeveel anders voelt een project als je bewust dankbaar kunt zijn voor wat er wél is. Wie doorgaat met klagen, maakt kans te verzuren. Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat je snel tevreden moet zijn als je nog met je baas over het budget onderhandelt. Jij weet immers donders goed wat je nodig hebt. Dus vecht er ook voor. Maar als je uit-onderhandeld bent, wees dan blij met wat je hebt bereikt.

Nieuwsgierig geworden?

Bestel het boek bij Managementboek.nl of bij bol.com

Klik hier voor Tipje (6) Hierin kun je klikken voor Tipje (5) en zo verder.