Tipje van de sluier (8)

Projecten zijn er in overvloed. Net als manieren om ze te leiden, managen zo je wilt. Zo’n twintig jaar nu heb ik ervaring als projectmanager en ondertussen volg ik een succesvolle methode. Een methode en technieken die laten zien hoe ik een project goed moet managen en me ruimer laten denken dan de wetenschap me leerde. Ik schreef er een boek over: DE BOM of hoe je een briljante projectleider wordt.

Met mijn onconventionele inzichten wijk ik af van bekende methodes als PRINCE2, Lean Six Sigma, Scrum en Agile. Hoe? Lees het in mijn boek.

Hier geef ik alvast tipjes van de sluier. Om de twee weken op woensdag benader ik elke keer een ander aspect van projectmanagement c.q. projecten in het algemeen.

Tipje (8) Hoe bewust ben jij?

Ons hoofd staat de hele dag aan. Jouw hoofd, mijn hoofd. Nadenken hier, nadenken daar. Idee hier, idee daar. Terwijl je ondertussen gewoon je ding doet. Je rijdt bijvoorbeeld auto en ondertussen denk je aan van alles. Dan rijd je auto op de automatische piloot: dat doe je in het zogeheten dagbewustzijn. Dit is van een hoger niveau dan het nachtbewustzijn. Dit heeft overigens niets te maken met dag/nacht of het tijdsprincipe. Wat er in het nachtbewustzijn gebeurt, is dat je draken (Tipje 2) dan de regie voeren. Je bent niet in je authentieke ik, omdat aangeleerde patronen domineren. Klagen, angstig zijn, je afzetten tegen anderen enzovoort…

Het mooie is dat de ‘trucjes’ uit het dagbewustzijn je uit je nachtbewustzijn kunnen halen. Door de dingen te doen die je automatisch doet, kom je op andere gedachten. Stel je piekert (nachtbewustzijn), waarop je besluit om te gaan hardlopen, want je wil niet meer piekeren. De automatische piloot van omkleden, hardloopschoenen aan en naar buiten, lopen, de gelijkmatige adem; deze dingen doe je automatisch, zonder erbij na te denken. Je stopt met piekeren. De routinematige handelingen hebben je uit je nachtbewustzijn gehaald.

Dan is er nog het zelfbewustzijn: jezelf observeren hoe je nu bent. Dat gebeurt maar een paar keer op een dag. Het is je neutraal observerende ik. Kijk je vanuit het zelfbewustzijn naar het project, dan kun je altijd zien wat nodig is voor de volgende stap. Deze innerlijke waarnemer kent geen problemen.

Soms zijn er de magische momenten die oppoppen. Ofwel de zeer bijzondere momenten van een bomproject. Soms het startsein, soms ‘out of the blue’ middenin. Meestal direct daarna gaat het nachtbewustzijn aan de gang: ‘Kan ik dat wel?’ ‘Wat zullen mensen niet van me denken?’ en ga zo maar door. En dat is natuurlijk enorm zonde. Mijn tip is om die ingevingen te blijven koesteren. Tijdens het hele projectproces wisselen al deze verschillende bewustzijnsniveaus af. Daarom is het belangrijk om kennis te ontwikkelen van je eigen bewustzijnsniveaus tijdens de reis. Het wisselt permanent met elkaar af. Ben jij je daarvan echter bewust, dan maak je veel meer kans om een bomproject te realiseren in plaats van dat je onbewust door het project en ook door je leven reist.

Nieuwsgierig geworden?
Bestel het boek bij Managementboek.nl of bij bol.com

Klik hier voor Tipje (7). In dit blog kun je klikken naar Tipje (6) en zo verder.