Tipje van de sluier (9)

Projecten zijn er in overvloed. Net als manieren om ze te leiden, managen zo je wilt. Zo’n twintig jaar nu heb ik ervaring als projectmanager en ondertussen volg ik een succesvolle methode. Een methode en technieken die laten zien hoe ik een project goed moet managen en me ruimer laten denken dan de wetenschap me leerde. Ik schreef er een boek over: DE BOM of hoe je een briljante projectleider wordt.

Met mijn onconventionele inzichten wijk ik af van bekende methodes als PRINCE2, Lean Six Sigma, Scrum en Agile. Hoe? Lees het in mijn boek.

Hier geef ik alvast tipjes van de sluier. Om de twee weken op donderdag benader ik een aspect van projectmanagement c.q. projecten in het algemeen.

Tipje (9) Nog even over draken en talent

Waarover ik het had in Tipje (2). Veel tijd in ons leven brengen wij door met werken. Door het hanteren van draken en talent kan werken meer in het leven geïntegreerd worden. Door als lerende mens, of als spelend kind, in het leven te staan worden wij innerlijk steeds rijker en wijzer.

In een wereld waarin de opmars van kunstmatige intelligentie met behulp van algoritmen niet meer te ontwijken is en waarin biotechnologen koortsachtig zoeken naar de verbindingen tussen mens en machine zullen wij mensen steeds meer zoeken naar onze ware identiteit. Als algoritmen gaan bepalen wat wij moeten denken en hoe wij moeten handelen, gaat de zoektocht naar authenticiteit alleen maar toenemen. Als wij mensen in staat zijn om onze draken, spreek onze eigen innerlijke programma’s, te herkennen, zal dit een van de mogelijke oplossingen zijn voor de toekomst.

Deze bekwaamheid kan ons ervoor beschermen dat robots en computers ons gaan beheersen. Google en Amazon kennen nu al ons koopgedrag, ons rijgedrag, onze lichaamsfunctionaliteiten en de weg naar de kennis van onze emoties is niet ver meer. Zij zullen binnenkort ons nachtbewustzijn en ook ons dagbewustzijn (Tipje (8) !) volledig in kaart hebben, want dat is voorspelbaar. Aan ons zelfbewustzijn komen ze echter niet. Het zou zomaar kunnen dat het onderzoeken van ons zelfbewustzijn de belangrijkste vaardigheid wordt in de komende decennia.

Door het talent van mezelf en dat van mijn medewerkers te verbinden met wat ik dagelijks doe, komt er steeds meer leven in mijn werk. Ik voel me nu al met mijn 53 jaar een rijk en gezegend mens. En groei betekent dat dit alleen nog maar meer kan worden in plaats van dat ik een langzame dood sterf. Op deze manier hoop ik op mijn sterfbed het einde van levensscenario 2, het droomscenario, bereikt te hebben.

Nieuwsgierig geworden?
Bestel het boek bij Managementboek.nl of bij bol.com

Klik hier voor Tipje (8) In dit blog kun je klikken naar Tipje (7) en zo verder.